Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-06@11:37:51 GMT

عربستان تجدید نظر می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۸۲۹۴۶

پس از گذشت سه سال از ممنوعیت سفر شهروندان عربستانی به ایران و حالا نرمش دو کشور در مذاکرات «عمره»، این پرسش مطرح شده که آیا دولت آل سعود حصار رابطه با ایران را پایین‌تر می‌آورد؟ ناطقان: عربستان از سال ۲۰۱۶ سفر به ایران را برای شهروندانش ممنوع کرد؛ پس از آنکه سفارت‌ش در تهران تعطیل شد. مدیرکل اداره گذرنامه عربستان به اتباع این کشور هشدار داده بود: «بدون مجوز این اداره، شهروندان عربستانی حق سفر به یمن، سوریه، اراضی اشغالی تحت کنترل رژیم صهیونیستی، تایلند و ایران را ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

هشدارهای اداره گذرنامه در زیر مجموعه وزارت خارجه عربستان وقتی شکل جدی‌تری به خود گرفت که با این اخطار همراه شد: «عبور از کشور سوم برای رسیدن به کشورهای ممنوعه، یا داشتن مُهر ورود و خروج این شش کشور، «جرم» است».

این محرومیت فقط شهروندان عربستانی را شامل نمی‌شد، چرا که سفرهای اتباع کویت، ‌ امارات، بحرین و دیگر کشورهای عربی هم‌پیمان با عربستان را به آن کشورها، تحت تاثیر قرار داد؛ گروهی که در رسته گردشگران ثروتمند منطقه شناخته می‌شوند.

محمد قانعی ـ رییس اتحادیه هتل داران خراسان رضوی ـ کمی بعد از آن اعلام ممنوعیت، به خسارت‌های مالی ناشی از این جریان اشاره کرد و در اظهار نظری گفت: «به خاطر حرکات غیرمسؤولانه برخی، زائران حاشیه خلیج فارس را از دست داده‌ایم و ۷۰ هتل در شهر مشهد به فروش گذاشته شده‌اند. »

او اشاره کرد که هتل‌های لوکس مشهد بیشترین خسارت مالی را از این جریان متحمل شده‌اند؛ هتل‌های لوکسی که در جریان سرمایه‌گذاری سال‌های ۹۲ تا ۹۵ همزمان با تغییر دولت و چرخش دیپلماسی سیاست خارجی، به شهر مشهد اضافه شده بودند؛ هتل‌هایی با تزئینات و خدمات متناسب با سلیقه گردشگران عرب که پس از تهدیدهای عربستان از رونق افتادند.

رییس اتحادیه هتل داران خراسان رضوی گفته بود: «پیش از قطع روابط تهران و ریاض و تیره شدن فضای سیاسی میان ایران و کشورهای حوزه خلیج‌فارس، مشهد هر سال میزبان حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار گردشگر از کشورهای عربی بود و شرکت‌های بحرینی و عربستانی بیش از ۱۰ هتل ۴ و ۵ ستاره را به صورت سالیانه در مشهد اجاره می‌کردند. »

یک سال پس از آن جریان نیز معاون سابق گردشگری اذعان کرد که ایران ۹۰ درصد از بازار گردشگری عربستان را از دست داده است.

مرتضی رحمانی‌موحد اوایل سال ۱۳۹۶ در همایشی با عنوان «مهمان‌نوازی» که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت که «سال های ۹۴ و ۹۵ در ارتباط با اتفاقی که در سفارت عربستان رخ داد، ۴۵ تا ۵۰ درصد از ظرفیت گردشگران حوزه خلیج‌فارس و ۹۰ درصد از بازار عربستان را از دست دادیم.»

از سوی دیگر، با تصمیم ایران، سفرهای حج و عمره به دنبال کارشکنی دولت آل سعود در تامین امنیت زائران ایرانی، از سال ۱۳۹۴ متوقف شده بود. یک سال بعد اراده‌ای شکل گرفت تا در شرایطی که روابط دیپلماتیک دو کشور کاملا قطع و تنش های سیاسی بین آن ها تشدید شده بود، سازمان حج و زیارت ایران برای از سر گیری حج (عمل واجب شرعی مسلمانان)، با عربستان مذاکره کند، روندی که یک سال طول کشید.

از سال ۱۳۹۶ تا کنون دو کشور در اوج تنش‌های سیاسی بوده اما در حالی که استقرار نمایندگان وزارت خارجه و راه‌اندازی دفتر حافظ منافع ایران در عربستان، محل مناقشه بوده است، روابط زیارتی برقرار کرده‌اند. این روند با نرمش در موضوع عمره و پذیرش بخشی از شروط ایران از سوی وزارت حج عربستان تداوم پیدا کرده است.

نماینده کشورمان در مذاکره عمره از عربستان خواست: «با شروع راه اندازی عمره زائران ایرانی، انتظار می‌رود قوانین و ضوابط سختگیرانه عربستان برای سفر زائران، سیاحان و گردشگران این کشور به ایران لغو شود. »

هرچند که وزیر حج عربستان در این باره اظهار نظری نداشت و به تجربه، این برداشت شده که «محمد صالح بنتن» معمولا در موضوعاتی که به وزارتخانه‌های دیگر به ویژه وزارت خارجه ارتباط پیدا می‌کند، وارد نمی‌شود اما انعطاف هایی که در این سه سال در مذاکرات حج و عمره نشان داده است و از طرف دیگر نرمش در اظهارات دیپلماتیک برخی مقامات سعودی در ماه های گذشته از جمله عبدالله المعلمی ـ نماینده عربستان در سازمان ملل متحد ـ که از اعلام آمادگی کشورش برای تعامل دیپلماتیک با ایران سخن گفته و بیان کرده بود: «این مسأله زمینه‌ای مشترک نیاز دارد»، این انگیزه را در سازمان حج و زیارت ایجاد کرد تا حامل چنین پیامی باشد و از عربستان بخواهد حصار «روابط غیرسیاسی» با ایران را کمی پایین‌تر آورد. منبع: ایسنا برچسب ها: عربستان ، تجدید نظر ، سفر ، شهروندان

منبع: ناطقان

کلیدواژه: عربستان تجدید نظر سفر شهروندان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۸۲۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری

دیدار‌ها و رایزنی‌های دیپلماتیک امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در گامبیا در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت این کشور، با دیدار و تبادل نظر با امیر فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی ادامه یافت.

طرفین با تاکید بر این که مناسبات دو کشور در مسیر درستی قرار دارد، همکاری‌های مشترک اقتصادی و تجاری را مهم ارزیابی کردند. 

امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم فیمابین تبادل نظر و توافق کردند.

وزیر امور خارجه کشورمان با تشریح مواضع اصولی ایران در تنبیه رژیم متجاوز صهیونیستی بعد از اقدام تروریستی این رژیم در هدف قرار دادن سفارت ایران در دمشق و پاسخ مقتدرانه نیرو‌های مسلح ایران علیه پایگاه‌های نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی که در حمله موشکی به سفارت ایران در دمشق مورد استفاده قرار گرفت، بر حمایت کشورمان از هرگونه توافقی که ضامن حقوق مردم فلسطین باشد تاکید کرد.

 امیرعبداللهیان اظهار داشت: ما معتقدیم فلسطینیان خود باید در مورد سرنوشت فلسطین تصمیم بگیرند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تحرک اخیر آمریکا در منطقه گفت: سوابق تاریخی و تجربه ما نشانگر تکرار بدعهدی آمریکا است و آنها به هیچ پیمان و وعده‌ای وفادار نیستند. 

دکتر امیرعبداللهیان با اشاره به ضرورت تلاش‌های مشترک برای توقف جنگ در غزه در راستای منافع مردم فلسطین و کشور‌های منطقه افزود: معتقدیم بازگشت ثبات و امنیت به منطقه و توقف جنگ به نفع همه کشور‌های منطقه هست.

امیر فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی نیز با ابراز خرسندی از این دیدار و مشورت و تعامل مستمر بین وزرای خارجه دو کشور در عرصه دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی خاطر نشان کرد: مهم این است که اراده لازم نزد رهبران دو کشور برای توسعه و تعمیق مناسبات دو کشور وجود دارد.

وزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد: فعال سازی روابط اقتصادی و فرهنگی و مردمی از جمله مسائل اساسی است که موجب تقویت بیش از پیش روابط در راستای منافع دو کشور می‌شود. وی ازسرگیری حج عمره و آثار مثبت آن در میان مردم دو‌ کشور را از آن جمله توصیف کرد.

فیصل بن فرحان دیدگاه‌های کشورش را در مورد تحولات منطقه تشریح کرد و بر اهتمام ویژه این کشور به احقاق حقوق مردم فلسطین و تشکیل دولت مستقل فلسطین، تاکید کرد.

 وزیر خارجه عربستان ابراز امیدواری کرد که توقف جنگ در این مرحله در غزه محقق شود و افزود: توقف جنگ را به نفع مردم فلسطین و شروع ارسال کمک‌های انسانی به غزه می‌دانیم. 

فیصل بن فرحان استمرار تعامل بین دو کشور ایران و عربستان را برای مقابله با طرح‌های جنگ طلبانه نتانیاهو در منطقه ضروری دانست.

وزیر خارجه عربستان همچنین به موضع کشورش در محکومیت حمله اسرائیل به سفارت ایران در دمشق بعنوان مکانی دیپلماتیک اشاره و خاطر نشان کرد؛ چنین حمله‌ای به هیچ وجه قابل قبول و توجیه نیست.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند
  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند           
  • تلاش جمعی ایران، عربستان، ترکیه، اندونزی و مصر برای پایان جنگ در غزه
  • تمایل عربستان برای برقراری عمره پس از حج تمتع
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری
  • توافق مهم ایران و عربستان انجام شد | جلسه مشترک عبداللهیان و بن فرحان
  • تجدید چاپ مجموعه کتاب «کودکی نامداران»
  • بازگشت حجاج عمره گزار به ایران
  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟